Horvátországból egyenesen

8+1 tipp – így spórolj Horvátországban!

2016. június 28. 14:41 - Horvátországinfó

Jön a nyár és a horvátországi nyaralások ideje. Mire egy tisztességes nyaralást megszervezünk, több havi fizetést is felégethetünk. Hosszú évek óta figyeljük a horvátországi árak alakulását. Íme pár trükk, mellyel vacsorákat spórolhatunk!

 

1. Kunát vigyünk, ne eurót

Horvátország pénzneme a horvát kuna, mégis sokan eurót váltanak illetve magukkal viszik az egyéb nyaralásokból megmaradt eurókat. Ha Horvátországban euróval fizetünk, nagyon rossz árfolyamon váltanak a horvátok és nem – rendesen – adnak vissza! Ennek értelmében ha költőpénzt váltunk, horvát kunát vegyünk.

penz.jpg

 

2. Pénzváltónál váltsunk

Ha pénz váltunk jó előre kezdjük el végignézni a pénzváltók árfolyamait. Bankban is lehet pénzt váltani, de ott sokszor akár 2-3 forinttal is drágább lehet a kuna, mint a pénzváltóknál.

 

3. Bátran használjuk a bankkártyánkat

Nem muszáj az összes költőpénzt előre beváltani. Ha bankkártyával fizetünk – például egy közértben, étteremben – a bank középárfolyamon váltja át a vásárlásunk. Így akár még a pénzváltónál is kedvezőbb feltételekkel tudunk fizetni. Ha ügyesen kezeljük a pénzünket, egy szerényebb vacsorányi pénzt is megtakaríthatunk.

kaja.jpg

 

4. Magyarországon tankoljunk

Horvátországban közel 50 forinttal drágább a benzin mint Magyarországon. Még a határ előtt érdemes letérni az autópályáról például Letenyénél vagy Nagykanizsán és tele tankolni a kocsinkat. Visszafelé is érdemes úgy időzíteni, hogy Magyarországon tankoljunk.

tankolas.jpg

 

5. Keressünk szállást az interneten

Talán a legtöbbet a szálláshely kiválasztásán tudunk spórolni. Érdemes több utazási iroda ajánlatait is végignézni. Ma már több szállásár-összehasonlító rendszer le van fordítva magyarra, ahol a legolcsóbb ajánlatokat is megtalálhatjuk. Az egyes ajánlatok között akár 50-80%-os árkülönbség is lehet. Egy általános vélekedés a szállás témában: minden 10 perc keresgélés, 10 ezer forint kedvezményt jelent.

 

6. Fix nyaralás vagy szervezett út

Érdemes végiggondolni, hogy egy egész hetes nyaralásra megyünk a saját kocsinkkal, illetve busszal vonattal, vagy befizetünk egy szervezett pár napos buszos kirándulásra. A teljes nyaralások sokkal nyugodtabbak viszont lényegesen drágábbak, egy fix úton kevés plusz kiadással kell számolni.

nyaralas.jpg

 

7. Előre gondoskodjunk arról mit iszunk

Horvátországban – még a közértekben is – lényegesen drágább az ásványvíz mint Magyarországon. Érdemes pár csomag ásványvizet magunkkal vinni, vagy legalább egy doboz teafiltert betenni, hiszen a főzött és lehűtött tea még mindig olcsóbb, mint a strandon / közértben kapható.

 

8. Vigyünk pár étkezésnyi élelmiszert

Érdemes még indulás előtt betérni egy bevásárlóközpontba és pár étkezésnyi élelmiszert magunkkal vinni. Nagyon fontos, nyers húst nem engednek át a határon, inkább pár zacskós levest, konzervet vigyünk magunkkal.

bevasarlas.jpg

 

+1. Kétszer nézzük át az úticsomagot

Összeállítottunk egy listát mit érdemes magunkkal vinni Horvátországba. Inkább nézzük át kétszer az úticsomagot, minthogy azzal kezdjük a megérkezést, hogy be kelljen menni egy bevásárlóközpontba és az otthon hagyott dolgokat még egyszer meg kelljen venni!

 

+2. Telekocsizzunk!

Köszönjük az észrevételeket! Sajnos a horvát autópálya díjon nem tudunk spórolni, mert a sima autóúton napok kérdése mire lejutunk valami értelmes helyre. E helyett azt javasoljuk, telekocsizzunk, vagyis adjuk el az üres helyeket a hátsó ülésen. Ha valakinek ilyen szabad helye van, mi azt szívesen meghirdetjük!

 

Kellemes nyaralást mindenkinek :)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr388852124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mclaurin 2016.06.28. 20:45:52

Azt hittem az autópálya díjra is lesz valami javaslat, kerülőút vagy valami, az se kevés és állítólag sokszor nem is gyorsabb.

BIGLAKE 2016.06.28. 21:45:57

@Mclaurin: NEM javasolnám a kerülő utakat.Az autópálya szakasz kapuknál egyébiránt lehet fizetni bankkártyával is.Elég jó minőségű autópályák egyébként.

Bazinga1 2016.06.28. 21:55:55

Sok új nincs ebben. Mi minden egyes pontot betartunk, ahogy itt le van írva. Kajavitelhez annyit, hogy mi előre megcsinált, majd lefagyasztott készételt szoktunk vinni (a hűtőtáskában pont kibírja), ezzel a vacsorák el is vannak intézve. Napközben strand környékén meg vmi kajálda/étterem. Reggeli boltból vmi hideg. Egyébként csináltam egyszer excelben kimutatást a költségekről és méregdrága autópályadíj ide vagy oda, még így is a legkisebb szelet az utazási ktsg. (persze ha min. 4 ember megvan 1 kocsira) a szálláshoz, de főleg a költőpénzhez képest. Utóbbi ugyanis a legdurvább tud lenni. Ebbe már kaja is benne van, de mondjuk enni meg itthon is kell, szóval nem akkora plusz extra.

min 2016.06.28. 22:19:32

Ezt a semmitmondó íráshalmot... Ha nincs téma minek ír a szerző?

min 2016.06.28. 22:35:17

megnéztem most az aktuális kinti Lidl és Konzum katalogusokat és semmivel sem drágább a kinti kaja.
Ja és a tea:-D Jana ice tea 1,5 L. Itthon árgép: 350Ft, Kint konzum 295Ft
Szerző, ülj le 1-es alá.

CsekklisztNo.10Reloaded 2016.06.28. 23:31:04

Erős kételyem van, h barmely bank középárfolyamon váltana. De ha igen, mivel az Master
Card alapu elszámolás EUR alapú, akkor 2x lesz váltás, kunara es euróra, igy csodálkoznék ha nem nagyon szar árfolyam jönne ki. A szállodákban bevett gyakorlat, h 2-3% jutalékot számítanak fel kártya használatért, az ugye horror, mintha eurót 6-10 Ft-al odEb-n váltanák le. Szoval Horvátország az utolsó hely, ahol kártyával fizet, volt belőle már nagy szívásom.

sztrugackij 2016.06.29. 10:40:04

Crikvenica két évvel ezelőtt.
A pénzváltónál a forint/kuna árfolyam majdnem fillérre ugyanannyi, mint Magyarországon.
A tengerparti sétány egyik vendéglőjében euróval szerettünk volna fizetni, amit a pincér a vezetővel való tanácskozást követően el is fogadott.Kunában kaptuk mega számlát, majd a pincér egy számológépen előttünk mutatta meg az átváltást.Az arány a második tizedesjegyig egyezett az aznapi euró/kuna árfolyammal a pénzváltónál.Átlag feletti borravalóval jutalmaztuk a korrektséget.
Ásványvizet, üdítőt érdemes itthonról vinni, de kicsivel drágábban a helyi diszkontokban is beszerezhető.Aki pedig sajnál nyolcezer forintot egy négyszemélyes, helyi specialitásokat tartalmazó vacsoráért és inkább milánói makarónit pancsol az apartmanban, annak a Balatont javaslom.

igazi hős 2016.06.29. 10:51:39

@CsekklisztNo.10Reloaded: Tökéletesen mindegy, hogy hányszor váltanak át középárfolyamon, a végeredmény nem lehet más. Ha egy kuna 40 Ft és egy euró 8 kuna, akkor egy 40 kunás pályamatrica mindenképpen 1600 Ft lesz, akárhány átváltáson megy át (mert akkor egy euró nyilván 320 Ft, különben lenne olyan átváltási kör, amin a bank bukik). A pályán egyértelműen érdemes kártyával fizetni, mert gyorsabb, pláne ja külön sáv van a kártyás fizetőknek. (Tavaly véletlenül tévedtem át az elválasztott részre, de a végén örültem, mert legalább negyed órával gyorsabb volt.)
Normális étteremben sincs trükközés az árakkal, amennyi a számlán szerepel, annyit húznak le és annyiról jön az értesítő, semmi felár. Szállásnál már volt olyan, hogy megkérdezték, hogy kártyával vagy készpénzzel fizetünk (eleve euróban volt megadva az ár), mert ott se szeretik annyira a látható bevételeket.

sóskatáska 2016.06.29. 11:31:07

Nyers húst az EU-s csatlakozás óta lehet vinni. Vámellenőrzés nincs,ugyhogy hülyeséget irtál.

ovp 2016.06.29. 12:54:33

A hétvégén tankoltunk, letérve az autópályáról. Szerintem olcsóbb volt az üzemanyag. Miért kell ezzel riogatni mindenkit???
Visa kártyával kb. 1,5 Ft-tal olcsóbb a kuna, de csak a Visával. Ahol tudtunk, mi ezzel fizettünk.
az meg mennyire magyar, hogy kimész külföldre, s viszed magaddal a kaját??? Igazatok van, semmit se kóstolj meg az ottani ízvilágból...

cselaxi 2016.06.29. 13:26:02

A "szervezett" apartmanos útnál szombat-szombat, szombat-péntek az oda-vissza utak időpontja. Sok sok év alatt én ezt piszkosul meguntam (az álló autópályát a csomópontoknál, főleg Zágráb körül).
Most már szállodába megyek, pl. szerdától-szerdáig. Az autópályák kis túlzással üresek. Hogy drágább? Kaját egyáltalán nem viszek, csak némi innivalót, és megkeresem az ÉN szállodámat. NO STRESS!

cselaxi 2016.06.29. 14:03:05

Még valami: Én, szinte kizárólag bankkártyát használok (az autópályán is), volt úgy, hogy 34 KN-val indultam el. Persze, váltok pénzt (mer'azé' Ft az van nálam), a postán, mert szerintem meg ott váltják át a legjobban és nem vernek át. A városokban vannak OTP bankautomaták, igen kedvező a pénz-kivét (mer'hogy én OTP-s vagyok).

Horvátországinfó · http://www.horvatorszaginfo.hu/ 2016.06.29. 14:17:17

Jogos, kimaradt. Van Ho-ban opt, erste meg minden autómata, ott bankon belül ki tudod venni a pénzt kp-ban! De még mindig olcsóbb lent kivenni a saját autómatából, mint kp-t bevinni a - saját bankodba - és kunára váltani.

kulcsar2011 2016.06.29. 14:28:51

ERSTE atm is volt sok, és tényleg feleseges pl. Szlovénián keresztül kerülőzni. Jók a horvát autópályakapuk.

ikke i drift 2016.06.29. 14:33:40

"Ha bankkártyával fizetünk – például egy közértben, étteremben – a bank középárfolyamon váltja át a vásárlásunk."

Sajnos ilyen bank nincs.

ikke i drift 2016.06.29. 14:38:20

@igazi hős: "Tökéletesen mindegy, hogy hányszor váltanak át középárfolyamon, a végeredmény nem lehet más."

ha középárfolyamon váltják ÉS nincs konverziós díj stb., akkor igen.
de a bankoknak is élniük kell valamiből.

ndeni 2016.06.29. 14:56:04

@Mclaurin: Én májusban voltam lent hajózni. Tőlük béreltem "kütyüt": www.noroaming.hu/product/enc-autopalya-kutyu-indulo-utdijjal-10-napra-hr/ , adtak kedvezményt is. Bár azt mondták, szezonban nincs kedvezmény, időt mindenképp lehet spórolni és nem kell pénzezni se a pályán.

min 2016.06.29. 19:05:44

@ndeni: Hú végre egy valóban hasznos tipp! Ez veri egymagában a fenti 10-et :-) Köszi, mentve!

Billy Hill 2016.07.04. 10:48:48

Tényleg mennyire '80-as évek feeling már a kaja-hurcibálás! :-) Ha már Horvátországba megyek, akkor minden este haltálat és tintahalat és töltött pljeszkavicát szeretnék fogyasztani, nem az itthoni ételt, amit az év 358 további napján eszem... U. i. Én is a zöld nagybank helyi automatájából szoktam levenni a HRK-t, ez elég kényelmes (és a nyaralás a kényelemről szól...).

ZON 2016.07.04. 11:48:03

Ha valaki motorcsónakot bérel Horvátországban, indulás előtt buktassa előre a motort, és fényképezze le a propellert ! Engem tavaly így akartak lehúzni ( a visszaérkezésünk után rögtön kifordította a motort, és szörnyülködve mutatta a csigán a sérüléseket - amik már az indulásnál is rajta voltak)

lobster thermidor 2016.07.04. 14:24:06

@ndeni:
Ez nagyon jó tipp volt! Köszi!

Bár van egy halom plasztikkártyám, de én külföldön valahogy mindig jobban érzem magam akkor, ha lapul a bugyellárisban néhány bankó. Ez vonatkozk Horvátországra is. Ott is előfordulhat áramszünet, a szezonban nem működő, vagy kiürült ATM. És persze azt sem mindenhol veszik jó néven, szerintem jogosan, ha a két eszpresszó kávéért járó 14 kunát bankkártyával akarja kifizetni valaki. Aki annyira sóher, hogy egy - két forinton megakad, az maradjon szépen itthon.

min 2016.07.04. 17:51:55

@lobster thermidor: miért ne lehetne kifizetni kártyával azt a két kávét? Itthon is kártyával fizetem ki, nem érzem magam miatta sóhernak. Egyszerűen sokkal kényelmesebb két plasztikkal járkálni mint egy bugyellárissal

lobster thermidor 2016.07.10. 19:53:14

@min:
Azért, csak van zsebed, amibe elfér egy kis cash nem?
És mert aki tudja, hogy mennyi extra időt, és költséget jelent a cégnek, mire a két kávéárához jut, az nem csinál ilyet. Megjegyzem én konkrétan arcoskodásnak tartom az ilyet, no meg azt is, amikor előttem a piacon a két kiló krumplit kártyával fizeti ki valaki. És akár hiszed, akár nem, előfordult már, hogy felajánlottam a segítségemet, ha nincs a zsebében 300 forint, szívesen kifizetem helyette a számlát, csak ne lopja az én, és a mögötte sorban állók idejét a kártyával történő b@szakodással.

W140 2017.08.01. 12:42:01

Azt nem tudom, hogy a cikk írásakor mi volt a helyzet, de mi Split-be jöttünk, autópályát csak Karlovac-ig használtunk. Első célunk Plitvice volt, az onnan csak 75 km, az út pedig szerintem nagyon jó és gyors.
Onnan autópályán 270 km lett volna az út 9000 ft.-ért, országúton pedig csak 220 km. Az út nagyon jó minőségű és gyors volt, gyönyörű helyeken vezetett. Visszafelé is ezt választjuk.
MasterCard FHB, középárfolyamot vontak le minden esetben forintban.konkrétan 41.3-at. Automatából 44.4 -ért tudtam pénzt felvenni, otthon pedig 43 alatt nem adnak sehol kunát.
Így jelenleg a bankkártya a legjobb.
A bolti árak semmivel nem magasabbak mint otthon....
Kaját biztos nem érdemes hozni, de szerintem innivalót sem.
A sima kisboltban például 50%-os almalé 160 ft, 6 literes ásványvíz 600 ft. Ez drága?
Még a legforgalmasabb parti kajáldában is jól lehet lakni 1000-1500 ft.-ból.
Van egy csomó LIDL, magyar árakkal.
Tehát autópálya díjakon igenis lehet spórolni, kaján meg nem érdemes...
Az üzemanyag gyakorlatilag ugyanannyi mint nálunk, sőt az autógáz csak 165 ft, és rengeteg helyen van!!! Én pl. okosan teletankoltam 90 liter gázzal Magyarországon, az első kinti kúton pedig 50 ft.-al olcsóbb volt literje :-)
süti beállítások módosítása