Horvátországból egyenesen

10 látnivaló Zadarban amit mindenképpen fedezz fel!

2016. október 11. 16:20 - Horvátországinfó

Zadar Horvátország egyik legnépszerűbb városa. Mi magyarok is nagyon szeretjük, hiszen csupán 630 kilométerre fekszik Budapesttől vagyis 5-6 órás vezetéssel könnyen leérünk ide. Zadar óvárosa egy kis szigeten kezdett el kialakulni. A Török Birodalom fenyegetettsége után a 18. században kezdték el összeépíteni a szárazfölddel s lett félsziget. Zadar látnivalók tekintetében igen széles kínálattal rendelkezik, hiszen a mai napig épségben megmaradt sok-sok római műemlék, nagyon sok épület a velencei időkben épült, s a szocreál épületek sem hiányozhatnak. Most a legnépszerűbb látnivalókat járjuk végig.

 

1. Szárazföldi kapu

Az óváros délkeleti részén található. A középkorban ez volt Zadar főbejárata. Eredetileg tenger vette körül Zadar óvárosát. Egy lenyitható rámpa volt itt, ezen keresztül lehetett bemenni a városállamba (a térképen 11. számmal jelölve).

 

2. Népek tere

Már az óváros kellős közepén járunk. A Népek Tere volt Zadar legnagyobb és legforgalmasabb tere a velencei időkben (előtte a római időkben a Fórum volt a központ). A Népek Terén velencei stílusú, reneszánsz, barokk épületeket találunk. Itt található a Loggia, a Városháza és az Óratorony. Az Óratorony érdekessége, hogy 1803-óta folyamatosan működik (a térképen 2. számmal jelölve).
zadar-nepek-tere.jpg

 

3. Kalelarga

Kalelarga vagyis Zadar főutcája. Az egész óvárost ketté tagolja a Kalelarga, más néven Siroka ulica. Zadar látnivalóinak nagy része a főutcára van felfűzve, így igen forgalmas tud lenni. Népszerűségét az növeli még, hogy nagyon sok étterem és kiváló cukrászda, fagyizó található itt (a térképen 1. számmal jelölve).
zadar-kalelarga.jpg

 

Tipp → Letölthető Zadar térkép!

Kéne egy jó térkép Zadarról? Itt megtalálhatod a fontosabb látnivalókat. Töltsd le a telefonodba és vidd magaddal Horvátországba!

zadar-terkep-latnivalokkal.jpg
Katt a képre és töltsd le Zadar térképét!

 

4. Szent Donát templom

Zadar látnivalói közül talán a Szent Donát körtemplom a legnépszerűbb. Ő Zadar egyik jelképe. Sokszor a szentélyt teljesen összekapcsolják Zadarral. A templom érdekessége, hogy még a bizánci időkben épült a XI. században. Eredetileg Szentháromság néven ismerték, később nevezték át Szent Donátra (a térképen 8. számmal jelölve).
zadar-sv-donat.jpg

 

5. Fórum

A Szent Donát templom előtt található az egykori Fórum romjai. A Római Birodalom idején épült, ez volt az akkori társadalmi élet központja.

 

6. Tengeri orgona

Ha a Fórumtól a tenger felé tartunk, majd jobbra fordulunk, egy különös lépcsősorhoz érkezünk. Az érdekes hárfa jellegű hangokat kiadó alkotás az egyik legnépszerűbb látnivaló Zadarban. Sokan pihennek itt nappal és a lépcsősor estefelé is rendesen megtelik, hiszen első számú nyaralási program, a kellemes langyos kövekről végignézni a naplementét (a térképen 7. számmal jelölve).
zadar-tengeri-orgona.jpg

 

Több infó kéne? Zadar látnivalóit itt gyűjtöttük össze részletesebben.

 

7. Nap köszöntése

Rögtön a Tengeri orgona után találjuk a Nap köszöntése alkotást. Ez valójában egy napelem, mely nappal magába szívja a nap energiáját, melyet éjjel színes fényjáték formájában ad le. A Nap köszöntése nemcsak annyi energiát képes megtermelni, amennyit este eldiszkózik, az egész nyugati part ebből az energiából él (a térképen 6. számmal jelölve).
zadar-napkoszontese.jpg

 

8. Katedrális

Egy kicsit visszamegyünk Zadar óvárosába, a Szent Donát templom mögé. A Zadar Katedrális a legnagyobb épület az egész óvárosban. A XI. - XII. században épült egy ókeresztény bazilika alapjaira. A ma is látható formáját az 1320-as években nyerte el (a térképen 5. számmal jelölve).
zadar-katedralis.jpg

 

9. Garden bár

Az óváros végén található a Garden (a Nap köszöntésével átellenben). Ha nagyon melegünk lenne az óvárosban, vagy csak simán meginnánk egy kis limonádét, netán éjjel koktéloznánk egyet, a Gardenba érdemes betérni. Itt igazi mediterrán hangulatban lazulhatunk (a térképen 4. számmal jelölve).
zadar-garden-nappal.jpg

 

10. Piac

A parkolótól induló Tengeri kapun áthaladva, még a Népek tere előtt található a helyi piac. Ha szeretnénk megnézni, milyen az igazi érett narancs, füge netán egy kis pálinkát, olíva olajat, mézet vennénk, látogassunk ki a piacra is. Innen igazán különleges szuveníreket vihetünk haza az otthon maradt családtagjainknak.
zadar-piac.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr2511795853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása