Horvátországból egyenesen

Miért nyaraljunk a Krk szigeten?

2018. július 03. 20:36 - Horvátországinfó

A Krk sziget a Magyarországhoz legközelebb eső mediterrán sziget. Budapesttől 500. míg a letenyei határtól 270 kilométerre járunk. A Krk sziget Budapesttől számítva 6 órás vezetéssel könnyen elérhető. Egész végig autópályán haladhatunk. Rijekánál véget ér a horvát autópálya itt van néhány kilométer, amit egy szerpentines úton kell megtennünk.

krk-hid.jpg

A Krk szigetre a Krk hídon keresztül érkezünk meg. Fizetni mindig csak befelé kell, kifelé nincs kapu, így a kihajtás ingyenes. Krk éghajlata enyhe mediterrán. Évente mindegy 2500 órán keresztül süt a nap, így június elejétől szeptember végéig, kiváló nyaralási úticél. Kedvező klímája miatt tavasszal és ősszel is érdemes felkeresni a Krk szigetet.

Most tartsatok velünk, mert bemutatjuk a Krk sziget legfontosabb településeit, látnivalóit és strandjait!

 

Horvátországinfó térkép

Nagyon fontos, ha a Krk szigeten nyaralunk, töltsük le és nyomtassuk ki az ingyenesen használható Horvátországinfós térképet. Ezen megtalálhatók a Krk sziget fontosabb települései és látnivalói. Ha valahol elakadnánk a Krk szigeten, a térképen látható QR kód leolvasásával a Krk sziget főoldalára kerülünk ahonnan, a Krk sziget tetszőleges aloldalaira tovább lehet navigálni.

 krk-sziget-terkep-latnivalokkal.jpg

A Horvátországinfó weboldal krk szigeti főoldalán található egy címek rész, ahova feltöltöttük a legfontosabb parkolókat. Ha például ide a Krk városba szeretnél ellátogatni, ezen az oldalon megtalálod a parkoló gps koordinátáját és az autód elnavigál a keresett parkolóba. Ugyanígy megtalálhatók a nagyobb városok diszkontüzletei is. Tehát ha a Krk szigeten nyaralsz, hozd magaddal a térképünket és hagyd megnyitva a Krk szigeti oldalunkat, mert rögtön ott lesznek a parkolási és a legolcsóbb vásárlási lehetőségek.

 

Krk város

A Krk város a sziget központi és egyben legnagyobb települése. Legfontosabb látnivalója a Kastel avagy a Frangepán vár. Krk város történelme a Kastel fejlődésével köthető össze. A 12. században illír telepesek kezdték el építeni a Kastelt, vagyis az erőd közel 2000 éves.

Az erőd falai, városkapui ma is pontosan ott vannak, ahova egykoron építették őket. Az óváros belső építményeit természetesen többször is átépítették. A ma látható elrendezését a 15. századra érte el. Magyarán szólva, amit ma látunk Krk óvárosában, az minimum 500 éve ugyanott van.

krk.jpg

Szintén a 12. században kezdték el építeni a Katedrálist is. Ez egy három apszisú, két szintes szentély. Krk védőszentjének, Szent Quirinius-nak szentelték fel. A katedrális építését ugyan már a 15. századra befejezték, de a harangtorony csak a 18. századra készült el. A Krk vár előtti nagy tér már a római időkben is ismert volt. Az volt a római időkben Krk főtere.

Hatszögletű bástya már a római időkben megvolt. Frangepán Miklós egészítette ki. Elvileg idáig tartott a tenger. Városi Tanács Terme A 15. században épült ez a bástya formájú erőd. Ahogy a neve is mutatja a város vezetői használták. Szemben látható a Főtér avagy Vela Placa. A középkorban ez volt Krk főtere. Itt a főtér bal oldalán találjuk a Velencei köztársaság címerével jelzett kutat, illetve a tér közepén a zászlótartó rudat. Elviekben a 13. században és az Osztrák-Magyar Monarchia idején a Krk sziget Magyarországhoz, pontosabban a Magyar Királysághoz tartozott. Így elviekben volt olyan idő amikor itt magyar zászló lobogott.

Ha felfedeztük Krk óvárosát érdemes a tengerparti korzót végigsétálni és egy mini tengeralattjárós programra befieztni.

 

Punat, Kolisunj sziget

A Kosljun sziget egy ovális alakú, lapos sziget. Területe mindössze 7 hektár, legmagasabb pontja pedig csupán 6 méter. Érdekessége, hogy a mai napig egy kolostor üzemel itt. 20 ezer kötetes könyvtár, vagy 500-féle gyógynövény és helyi készítésű borok, pálinkák várnak itt. A Krk sziget ezen területén vagyis Punaton és a Punat öbölben a pálinkakészítés a fő mesterség.

 

Malinska

Malinska a Krk sziget északi partján egy hatalmas védett öbölben helyezkedik el. Viszonylag egy új kialakítású város Malinska, hiszen csak a 18. századra alakult ki a város kikötője. Az Osztrák-Magyar Monarchia nemesei kezdték el beindítani Malinskán a turizmust. Malinska legnagyobb vonzereje az itt található hatalmas strandzóna. Pontosan nem tudom megmondani, milyen hosszú ez a partszakasz, 1 vagy 2 kilométer, de hosszú, de nagyon hosszú. A városi strand Kék zászló minősítésű, vagyis jól felszerelt továbbá úszómester vigyáz a strandolók testi épségére. Alapvetően kavicsos a strand, tehát strandcipőt érdemes magunkkal hozni. Egy kis részen homokos partot alakítottak ki a kisgyerekek részére.

Ami nagyon fontos, hogy itt Malinskán vagy 20%-kal olcsóbb szállás árakat találunk, mint Krkön vagy Baskán, így érdemes itt szállást foglalni, s innen felfedezni az egész Krk szigetet. Malinska népszerűségét tovább növeli a Litus nevű üvegfenekű hajó mellyel tenger alatti kiránduláson is rész vehetünk.

 

Njivice és Omisalj

Minkét település Malinskához hasonlóan a Krk sziget északi partján fekszik. Pici, kevésbé felkapott helyekről van szó, szerényebb, nyugodtabb családi nyaralásokhoz tökéletes választás.

 

Baska

Baska a Krk sziget déli végén egy sziklafalakkal határolt, hatalmas öbölben terül el. Baska különlegessége, hogy Krk leges legvégén, egy hegyvidéki területen található. Nincs itt semmilyen más település csak Baska. Ha egyszer megérkezünk ide, napokra letesszük majd a kocsinkat, annyira szuper hely Baska, hogy nem akarunk majd innen máshova elmenni. Baskát illír telepesek alapították, vagyis már az ókortól ismert település. Legfontosabb momentuma, hogy itt találták meg a horvát nyelv legrégebbi írásos emlékét a baskai kőtáblát. Baskán illetve az ide vezető úton sokszor találkozunk érdekes írásjelekkel. Ezek mind a Glagolita ábc vagyis az ős horvát nyelv betűi.

Akárhonnan is nézzük, Baskán a strand a legjobb hely. A Nagy strand vagyis a Velika plaza egy közel 2 kilométer hosszú öbölben helyezkedik el. 1999-óta Kék zászló minősítéssel rendelkezik. A Velika plaza a horvátországi Kék zászlós strandok mintája. Ez a standard, ez a strand Horvátország egyik legjobb strandja. Kavicsos a strand, vagyis úszócipőt érdemes magunkkal hozni. Ahogy a felvételeken is látszódik tele van a strand éttermekkel, kajáldákkal, büfékkel, így a fagyi, hideg sör bármikor gyorsan beszerezhető. Baskán nemcsak ez az egy strand található, vagy 20 strand van a közvetlen környéken.

 

Stara Baska

Stara Baska (magyarul Régi Baska) a Krk sziget délkeleti végén található. A bura széljárás miatt itt csak gyér, bokros növényzet él meg ezen a területen. Stara Baska különlegessége a település előtt fekvő Oprna öböl. Ez egy nagyon tiszta, gyönyörű tengerpart, melyet érdemes kipróbálni ha a Krk szigeten nyaralunk.

 

Soline öböl

Krk sziget északkeleti partján egy nagyon lapos, homokos talajú öblöt találunk. Mivel több település is határolja, így Soline, Klimno vagy Silo öbölnek is nevezik. Gyakorlatilag még a Balaton déli partjánál is lassabban mélyül itt a tenger partja. Ide a Soline öbölbe akár fél éves, egészen kis babával kijöhetünk, annyira lassan mélyül a tenger, hogy biztosan nem lesz bántódása. Az itt található iszapos homok egyébként gyógyító hatású. Elsősorban az ízületi betegségekre hatásos. Érdemes ezt is kipróbálni!

 

Vrbnik

Végezetű Vrbnik települést érdemes még megemlíteni. A Krk sziget keleti partján járunk. A település egy 50 méter magas sziklatömb tetején terül el. Már maga Vrbnik látványa is csodálatos, de városka másik vonzereje az, hogy Vrbnik a Krk sziget bortermelő központja. Fehérborban a legjobb Vrbnik, a Zlahtina nevű száraz fehérbor Vrbnik és egyben a Krk sziget legjobb bora. Minden nyár elején megrendezik a Zlahtina fesztivált ahol az összes helyi bort végigkóstolhatjuk. Vrbnik szintén egy első számú nyaralóhely a Krk szigeten. Én bármikor eljönnék ide nyaralni, de őszi vagy tavaszi kirándulásokhoz is tökéletes.

 

Krk sziget dióhéjban

  • Budapesttől 500. míg a letenyei határtól 270 kilométerre járunk.
  • Ez a Magyarországhoz legközelebbi mediterrán sziget.
  • Krk város illetve Baska a legjobb úticél.
  • Malinskán, Njivicén körülbelül 20%-kal olcsóbban találunk szállásokat (itt találsz szállásokat).
  • A Horvátországinfón megtalálod, pontosan hol tudsz parkolni.
  • Strandcipőt mindenképpen hozzál magaddal, mert a kavicsos strandokon szükséged lesz rá.
  • Közelsége és kedvező klímája miatt, nemcsak nyaralásra, őszi, tavaszi kirándulásokhoz is tökéletes.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114091525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BucketWorld · bucketworld.blog.hu 2018.07.16. 23:01:48

Klassz helyek, érdemes meglátogatni őket. :)
süti beállítások módosítása