Horvátországból egyenesen

Ismered a Kvarner-öböl legjobb úticéljait?

2018. március 18. 10:01 - Horvátországinfó

A Kvarner öböl térsége fekszik a legközelebb Magyarországhoz, így nagyon kedvelt régióról van szó. Legfontosabb területei, az Opatija- a Crikvenica Riviéra, Krk, Rab és Pag szigetek, Senj, továbbá a Horvátország határvonalát képező Cres- és Losinj szigetek. Most a legnépszerűbb helyeket keressük fel.

 

A Krk sziget

A Krk sziget a legközelebbi sziget Magyarország irányából, így nagyon népszerű. Nagyon szeretjük, mert szinte egyik magyar sem tudja elsőre kimondani a magánhangzókat nélkülöző Krk nevet, illetve ha a Krk szigetre tartunk, nem kell borsós kompdíjakat fizetni, egy egyszerű híddíjjal megússzuk a szigetre való behajtás költségét.

krk-hid.jpg

A Krk sziget Krk városról és a Krk várról híres első sorban. Ha a szigeten nyaralunk mindenképpen útba ejtjük majd ezt a települést. A Krk vár volt a magyar történelemből is ismert Frangepán család központi s egyben legnagyobb vára. Innen irányították birodalmukat mely a teljes Krk szigetre kiterjedt. A Frangepán birodalom a szárazföldön északi irányban Kraljevicáig, déli irányban pedig Senjig tartott.

Baska strandja a sziget másik fontos látnivalója. Közel másfél kilométer hosszú ez a strand, közepesen lassan mélyül és kavicsos. A kavicsos part miatt kristálytiszta a tenger vize (szép világos, majd mély kék) és sokszor hatalmas hullámok vannak itt. A baskai strand nagyon jól felszerelt. A part mögött egymás mellett sorakoznak az éttermek fagyizók, cukrászdák és szuvenír árusok. Baskán tényleg minden a nyaralásról szól! :)

 

A Crikvenica Riviéra

A Crikvenica Riviéra a Magyarországhoz legközelebb eső igazi tengerparti, mediterrán üdülőövezet. Öt települést ölel fel ez a riviéra: Jadranovót, Dramaljt, a névadó Crikvenicát, Selcés és Novi Vinodolski. A legnagyobb település Crikvenica, a legkisebb pedig Jadranovó.

Nagyon jó választás a Crikvenica Riviéra hiszen csak 500 kilométerre járunk Budapesttől, vagyis egy jó 5-6 órás vezetéssel már ezen a tengerparton lehetünk, s mivel a szárazföldön terül el a riviára, így nem kell sem komp- sem hídpénzt fizetni. Lehajtunk az autópályán és már ott is vagyunk. A tengerpart ezen a területen kavicsos, sziklás, így strandcipőt mindenképpen csomagoljunk a bőröndünkbe.

crikvenica_1.jpg

Crikvenicán a városi strandon van egy homokos partszakasz, ahova kisgyerekekkel is járnak. Selcén a sétány végén, Novi Vinodolskinál pedig a Hotel Lisanj melletti Long Beach-nál van homokos part. Ha szeretjük a nyüzsit, éjszakai életet, bulikat, akkor egyértelműen Crikvenica az ideális választás. Ha kényelmesebben, nyugodtabban szeretnénk nyaralni Selce, vagy Novi Vinodolski lesz a megfelelő. Jadranovó pedig egy pár utcából álló halászfalu. Akkor javasoljuk, ha a tökéletes nyugalom az első számú opció.

 

A Rab sziget

Az egyik legjobb úticél a Kvarner öbölben a Rab sziget. Kevésbé ismert mint a Crikvenica Riviéra vagy a Krk sziget, de ha egyszer megérkezünk ide, egy egész hétre letehetjük a szigeten a kocsinkat, lesz annyi látnivaló, program a helyszínen.

rab_1.jpg

Egy nagyon picit távolabb járunk már Budapesttől – meg a határtól – a Rab szigetig már 550 km-t kell vezetni. Jablanacból induló hajós komppal érjük el a szigetet. Két dolog miatt szeretjük nagyon a Rab szigetet: egyrészt egy csomó homokos strand található itt, másrészt Rab város úgy néz ki, mintha Dalmácia kellős közepén járnánk. Teljesen mediterrán, középkori, tengerparti megjelenése van. Ha tehetjük itt Rab környékén foglaljunk szállást (itt találsz a Rab szigeti szállásokat).

 

Az Opatija Riviéra

Most a Kvarner öböl északi partvidékén járunk. Opatija az egykori monarchiabeli villákról, palotákról híres leginkább. Sokan választják az Opatija Riviéra településeit nyáron is. Mi azt tanácsoljuk az, ha Opatiján szeretnénk nyaralni, akkor néhány napra foglaljunk csak szállást Opatiján s érdemes a nyaralásunk további napjaira átköltözni egy másik városba. Maradhatunk akár az Opatija Riviérán is – például Lovranban – vagy felfedezhetjük Rijekát illetve mondjuk a Cres- Losinj szigeteket. Opatija strandjai nagyon változatos képet mutatnak, hiszen alapvetően kavicsos ez a partszakasz, de a Lidó és a Kvarner Hotel előtti strandon, lassan mélyülő, homokos partokat is találunk. Opatija mellett az előbb említett Lovran ideális választás.

 

A Cres és a Losinj szigetek

A Kvarner öböl nyugati határvidékén egymás alatt helyezkedik el a Cres illetve a Losinj szigetek. Egykoron egy sziget volt ez az egész, de túl hosszúnak bizonyult, nehézkes volt hajóval megkerülni, így Osornál kiástak egy tengeri csatornát s innentől lett két különálló sziget Cres és Losinj.

losinj.jpg

Nagyon jó úticél egyébiránt mindkét sziget. Akár nyaralásra, akár őszi kirándulásokhoz is tökéletes választás. Cres a nagyobbik. Itt nagyon sok erdőt, dombos területet találunk. Mivel egy nagyobb alapterületű helyről van szó, melyen kevés település található, így a csendesebb, nyugisabb nyaralásokat preferáló utasoknak lesz ideális. A Losinj szigeten két fontosabb település van Veli- illetve Mali Losinj. Mindkét településen olaszos jellegű, színes házak sorakoznak egymás mellett. Ha szeretjük az életet, az igényes éttermeket Losinj lesz a jobb nyaralási úticél.

 

Pag sziget

A Pag sziget zárja délen a Kvarner öblöt. Kicsit körülményes a megközelítése, hiszen Zadarig kell levezetni, innen lehet megközelíteni az ingyenesen használható Pag hidat. Pag egy kevésbé ismert és népszerű sziget, így ezen a területen lényegesen olcsóbban tudunk szállást foglalni, mint mondjuk a Rab- vagy a Krk szigeteken (vagy Zadarban). Pag is egy viszonylag gyéren lakott sziget, így a nyugodt időtöltéshez ideális választás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4113749524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása