Horvátországból egyenesen

Hol töltsem a pünkösdi hétvégét?

2020. május 29. 16:32 - Horvátországinfó

A pünkösdi hétvége egy 3 napos ünnep. Érdemes megtoldani 1 nappal, s így kicsivel messzebb útra is el tudunk menni.

A koronavírus járvány miatt, sok határátkelő még mindig zárva van. Horvátország május 28-án megnyitotta – turisztikai célból is – a határait. A gond a visszautazással van. Ha most be akarsz lépni Magyarországra Horvátország irányából, 2 hét karanténra kell számítani. Mivel a szlovén-magyar határt tegnap, vagyis május 28-án megnyitották, így érdemes most pünkösdkor Szlovénia felé venni az irányt.

 

Irány a szlovén tengerpart!

A szlovén tengerpart Budapesttől 580 kilométerre fekszik. Szinte egész végig autópályán / autóúton haladhatunk. Mivel se határellenőrzés, se fizető kapuk nincsenek, így jó 5-6 órás úttal Piranban lehetünk.

szloven-tengerpart.jpg

Piran óvárosa egy kis félszigeten helyezkedik el. 500 éven keresztül a Velencei Köztársaság része volt, így az óvárosban számos barokk palotával találkozhatunk. Piran főtere a Tartini tér. Ezt a teret a 19. században alakították ki. Előtte egy kikötő volt itt. Piran legmagasabb épülete a Szent György templom harangtornya. Ha felmászunk ide, szép időben egyszerre három országra látunk rá. Előttünk fekszik a szlovén tengerpart, balra Horvátország, míg jobbra Olaszország húzódik meg a háttérben.

szloven-tengerpart-dobrava.jpg

A szlovén tengerpart további városai Koper, Izola illetve Portoroz, mely ma már Piran külterületének számít. Piranban a város körüli betonozott strandokon tudunk fürödni, míg Portorozban homokos strandot is találunk. A szlovén tengerpart egyébiránt egy nagyon szép dombos terület. Sok elhagyatott partszakasz található itt, illetve a dombos részen nagyon sok szőlő és olíva ültetvény van. Érdemes egy görbe napot tartani, biciklit bérelni és felkeresni pár borospincét.

 

Izgalmas az oda-vissza vezető út is!

A szlovén tengerpartban az a jó, hogy számos látnivaló fekszik rögtön az út mentén. Egyik ilyen hely a Skocjan barlang. Ez egy hatalmas föld alatti kanyon. Föld alatti Grand kanyonnak is hívják, mely jól mutatja gigantikus méreteit.

skocjan-barlang.jpg

2 barlangtúra van. Az első megy végig ezen a misztikus kanyonon. A második túra a kanyonból kivisz. Itt egy patak mellett, szépen kisétálunk a sötét kanyonból. Az első túrára mindenképpen fizessünk be. Nagyjából másfél órás a barlangtúra, így akár oda, akár a visszavezető útra fel lehet fűzni.

postojna-cseppkobarlang.jpg

Szintén az autópálya mellett fekszik Postojna ahol egy hatalmas cseppkőbarlangot nézhetünk meg. A postojnai barlang mélyébe kisvasút visz le. Az alsó szinteken, végig lehet sétálni a barlangüregeket. Ha aktív programot keresünk, a Skocjan barlangot nézzük meg, ha kényelmeset, gyerekeset a Postojnai barlang lesz a választásunk.

Amennyiben kicsit olvasnál még, a Szlovénia látnivalói cikkünket javaslom. Ebből megismerheted még a Bledi tavat és a környező vízeséseket, szurdokokat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr4015728644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása