Horvátországból egyenesen

Ezek lesznek a legfelkapottabb úticélok 2021-ben

2021. január 11. 14:43 - Horvátországinfó

Az 2020-as évet sajnos a koronavírus jól kettévágta. Idén úgy néz ki, idővel de sikerül visszaszorítani a járványt, s akik megkapják a védőoltást, Ők biztosan utazhatnak már. Azt most még senki nem tudja, oltás nélkül ki lehet-e utazni Horvátországba.

Vélhetően igen,

de olyan helyre, ahol sok ember zárt térben össze van zárva – például koncerten, vagy hotelben – ott valószínűleg kérni fogják az oltási igazolást.

2020-ban a horvát turizmus 45%-os veszteséget szenvedett el. A tavaszi időszakban úgy volt, szigorú egészségügyi korlátozások lesznek a tengerpartokon, de lényegében a lényegesen kevesebb turista, megoldotta a távolság tartási kérdéseket.

plenkovic.jpg

Andrej Plenković miniszterelnök úgy számol, hogy maximum pünkösdig helyre kell állnia a rendnek és az országnak beutazhatónak kell lennie. 2020 nyarán Horvátország bárkit befogadott aki ott akart nyaralni. Senkitől nem kértek koronavírus igazolást. Remélhetőleg ez a tendencia marad idén nyáron is.

 

Milyen tendencia várható idén?

A 2020-as évben egymás után vált lehetségessé a szomszédos országokba való kiutazás.

Szlovénia már tavasszal felkerült a biztonságosan utazható országok közé.

Szlovénia egy teljesen univerzális hely, hiszen megtalálhatók itt a zöldellő dombos rétek, a kopár magas hegyek illetve tengerpartja is van. Jelen pillanatban is jobb a vírus helyzet Szlovéniában, mint Horvátországban. Ha idén határnyitások lesznek, várhatóan Szlovénia irányában hamarabb utazhatunk, éppen ezért érdemes végigolvasni a Szlovénia látnivalói, illetve a Magyarországhoz közeli látnivalók cikkeinket. Szlovéniában is vannak szép helyek rendesen.

 

Közeli úticélok

Ha lehetővé válik az utazás, sokan Magyarországhoz közeli tengerpartokat keresnek majd. Olyan helyeket, melyeket 5-6 órás vezetéssel gyorsan el lehet érni. A Magyarországhoz legközelebbi sziget a Krk sziget. A sziget eleje Budapesttől csupán 500 kilométerre fekszik. A Krk sziget nagyon jó választás, akár egy hétvégére érkezzünk, akár egy egész hétre. Nagyon-nagyon sok szuper strand és kiváló látnivaló van a szigeten.

baska-strand.jpg

Szintén Magyarországhoz közeli úticél Senj. Mivel az A1-es autópálya kicsit benyúlik a Senj mögötti hegyek közé, így Senj érhető el a leggyorsabban Magyarország irányából. A legjobb dolog az Senjben, hogy nyugati tájolású az egész partvonal, ráadásul egy domboldalban helyezkedik el a város, így a legtöbb apartmannak tengeri panorámája van, s a nap hosszasan a szemünk előtt megy le.

rab_1.jpg

A Rab szigetre Senjen áthaladva érkezünk meg. Senjtől van még egy hosszabb tengerparti etap, majd megérkezünk a rabi komphoz. A Rab sziget is egy Magyarországhoz közeli úticél, így nagyon szeretjük. Rab sziget egyébként nagyon kellemes mediterrán arculattal rendelkezik – az egyik kedvenc helyem – így jól fogod érezni magad, ha itt nyaralsz. Közelsége miatt tavaszi vagy őszi kirándulásokhoz is tökéletes.

pula2.jpg

Horvátország északi városaival is érdemes tervezni. Ha tavasszal érkezünk, Pulán érdemes szállást foglalni. Nagyon szép Pula óvárosa, gyakorlatilag tele van római kori műemlékekkel. Pula azért is jó választás, mert nemcsak az óváros, de a környék is sok-sok érdekességgel vár. Pula környékén számos erőd található a tengerparton. Az egyik ilyen erőd a Verudela félszigeten – ott ahol az a sok hotel található – helyezkedik el. Sokan ismerik, hiszen ma az akváriumnak ad otthont. Pula környékén egyébiránt, legalább 15 ilyen tengeri erőd található még. Nyaralás szempontjából Pulát akkor javaslom, ha sok érdekes dolgot szeretnél látni. Ha egy lassan mélyülő, homokos tengerparton nyaralnál, akkor a szomszédos Medulint vedd célba.

 

Északi városok

Az északi városok különös, romantikus, velencei hangulattal rendelkeznek. Rovinj az egyik legszebb város északon. Igazából abból, hogy északabbra járunk, nem nagyon veszünk észre semmit sem. Ugyanolyan szép a tenger, sok mediterrán virág van az utcákon, például leander, és ha nem is annyi mint Dalmáciában, de pálmafák is vannak bőven. Rovinj mellett Porecet és Vrsart, a szlovén tengerparton pedig Pirant érdemes megemlíteni.

 

És a napfényes Dalmácia

Dalmácia Zadarral kezdődik. Zadar szintén egy nagyon népszerű csomópont, hiszen közel van az autópályához, s sokan megállnak itt sétálni egyet. Nagyon szépen van kialakítva Zadar óvárosa. Sok kis zegzugos sikátor jellemzi és több újkori épület is található. Zadar mellett Biograd és Vodice is népszerű az Olvasóink között.

zadar-sv-donat.jpg

Közép-Dalmácia talán Horvátország legizgalmasabb területe. Trogirral indul a Split öböl. Trogir óvárosa nagyon szép állapotban maradt meg. Talán ez az egyik legjobb állapotú középkori város a horvát tengerparton. Érdemes megállni itt és végigsétálni az óvárosát. Split a közlekedési gócpont. Minden fontosabb főút ide fut be, s innen indulnak tovább a szigetekre a kompok, tovább délre a helyik buszok.

split1.jpg

Split Horvátország második legnagyobb városa. Egy igazi nyüzsgő, mediterrán város. Splitben a tengerparti sétányt, vagyis a Rivát és a Diocletianus palotát érdemes megnézni.

brac.jpg

Splittel szemben helyezkedik el a Brac sziget. Ez egy akkora kiterjedésű sziget, hogy egy egy hetes nyaralást alatt, minden napra jut valami érdekes látványosság. Jókat strandolhatunk az Aranyszarv strandon, megnézhetjük a Blaca kolostort illetve a Vidova Gora csúcsot és hajós kirándulással a Hvar szigetre vagy a bisevói Kék barlangba is eljuthatunk.

 

Dél-Dalmácia és Montenegró

Ha igazán délre szeretnénk utazni, vegyül célkeresztbe Dubrovnikot és Montenegrót. Jelen pillanatban is építik a Peljesac hidat melyen keresztül még egyszerűbben és még gyorsabban lejuthatunk Dél Horvátországba. Ha megépült a híd, szinte azonnal megérkezünk a Peljesac félszigetre, s onnan már csak egy kis kitérő a Korcula sziget.

cola.jpg

Egészen délen Dubrovnikot érdemes felkeresni. Ide egyébként repülővel is mehetünk. Ha már egyszer ennyire délre lejutottunk, utazzunk tovább és nézzük meg Montenegró látnivalóit is. Nagyon szép hegyvidéki terület a Kotori öböl. Itt nézzük Kotor városát mindenképpen nézzük meg, és látogassunk ki a montenegrói tengerpartra is. Montenegróban Budvának van szép óvárosa. Olyan mint Dubrovnik csak kisebben.

Mindent egybevéve, ha oltásod van biztosan utazhatsz. Érdemes elkezdeni megtervezni az idei útvonalat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatorszaginfo.blog.hu/api/trackback/id/tr1016377676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása